Zorg voor jezelf & zorg voor elkaar
In samenwerking met de werkgroep “zorg veur mekaar” van de dorpsraad, wordt momenteel een onderzoek onder 65+ uitgevoerd door studenten van Saxion hogeschool Enschede. Doel is om inzicht te krijgen in hoe de inwoners van Saasveld aankijken tegen de manier waarop zorg wordt aangeboden en georganiseerd. Belangrijk aandachtspunt daarbij is de eigen rol die we hebben om tot op hoge leeftijd te kunnen blijven wonen en leven zoals we wensen.
We nodigen alle 65+ inwoners in Saasveld uit om deel te nemen aan het onderzoek. Klik op deze regel om direct naar de enquête te gaan. De enquête kan tot 20 april ingevuld worden.
Burgerinitiatief “Saasveld” voor lokale zorglevering op maat
Sinds de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de door het kabinet gewenste burgerparticipatie staan gemeenten voor de taak om verschillende vormen van zorg voor haar burgers op gemeentelijk niveau op zich te nemen en te organiseren. Tegelijkertijd ontstaan er in diverse gemeenten allerlei initiatieven van burgers om verschillende soorten van zorg lokaal te organiseren, zonder de regie van traditionele organisaties of de sturende rol van de gemeente.
Zo is in Saasveld op initiatief van de dorpsraad het idee ontstaan om met behulp van lokale partijen de zorg voor bijvoorbeeld ouderen anders te organiseren. Het gaat om uiteenlopende vormen van zorg zoals bijvoorbeeld een klussendienst, dagopvang, activiteitenbegeleiding, haal- en brengdiensten naar ziekenhuizen en overige zorginstellingen inclusief praktische ondersteuning bij het wonen.
Het doel van dit initiatief is om zorg op maat te leveren voor die bewoners die het nodig hebben door zoveel mogelijk gebruik te maken van hulpverlening en ondersteuning uit de eigen omgeving (buurt, dorpsgenoten, vrijwilligers, verenigingen). Ook zal er gekeken worden naar nieuwe vormen van wonen voor ouderen en mensen met een beperking; de verzorgingshuizen worden immers gesloten.
De wens om een en ander te onderzoeken en te realiseren kwam reeds sterk naar voren uit de “buurtproatavonden” die het afgelopen jaar zijn georganiseerd op verschillende plaatsen in en om Saasveld. Dit is dan ook de reden dat de dorpsraad een werkgroep “zorg” in het leven heeft geroepen.
De werkgroep heeft als doel om de burgerparticipatie betreffende de vrij toegankelijke zorg te bevorderen in Saasveld (omzien naar elkaar). Dus de zorg waar geen verwijzing voor nodig is. Binnen de werkgroep zijn enkele vragen ontstaan waar ze graag een antwoord op zouden willen hebben. De werkgroep heeft contact gezocht met de Universiteit Twente voor onderzoek en ondersteuning. De werkgroep heeft samen met een student een vragenlijst geformuleerd (afstudeeropdracht) omtrent zorg en bewoners van Saasveld geïnterviewd. Hierbij ging het om bewoners in de leeftijd van 55 tot 65 jaar, bewoners van 65 jaar en ouder, bewoners die op dit moment gebruik maken van zorg en jongeren met een beperking.
De rapportages, analyses en adviezen zullen verzorgd worden door de Universiteit Twente en worden eind september verwacht. Zodra de resultaten bekend zijn, worden de resultaten op deze website gepubliceerd.
De werkgroep bestaat uit de volgende personen: Tim Bethlehem en Raymond Loohuis (UT), Ben Mekenkamp, Ria de Lenne, Diny Oosterik, Bernadet Velthuis, Leonie Kemerink op Schiphorst, Anny Bootsveld, Ria Harink, Tanja Wagenmans, Gerda van der Velde (SIZ Twente), Rian Stamsnieder (gemeente Dinkelland) en Gerard Oosterik.
Contactpersoon Werkgroep Zorg:
Gerard Oosterik
074-3494230
06-31265293